Rabu, 21 November 2012

Tindak tanduk Pas cemar imej Islam


PUTRAJAYA - Isu Pas mendoakan kemusnahan dan memurtadkan Umno semasa muktamar tahunannya baru-baru ini akan menjadi satu daripada perkara yang dibincangkan dalam usul agama Perhimpunan Agung Umno 2012 minggu depan.
   
Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, tindakan parti itu mencemar imej Islam.
   
Tindakan seperti mendoakan kemusnahan atau memurtadkan Umno, merupakan kaedah politik kebencian yang sudah lama menular dalam parti pembangkang itu.
   
Beliau berharap anggota perwakilan yang akan berbahas pada Perhimpunan Agung Umno nanti tidak meletakkan diri mereka sama taraf dengan jurucakap Pas yang tidak tanduk mereka hanya menjejaskan kredibiliti parti.
   
"Dalam kita mendoakan semoga penduduk Gaza diselamatkan, pembangkang (Pas) tidak ke arah itu, dia lebih menumpukan kepada politik, mendoakan kehancuran musuh politik mereka," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, hari ini.

Dipetik Bernama, Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, Umno sedang sedaya upaya berusaha bergerak dan menyesuaikan diri dengan landskap tuntutan hari ini, namun Umno tidak akan tergamak mengambil tindakan yang menjurus kepada perpecahan umat dan sesama bangsa.
   
Beliau berkata, perhimpunan agung kali ini amat penting kerana ia merupakan perhimpunan terakhir sebelum parti berhadapan pilihan raya umum, dan para pembahas Umno diminta mengupas isu berkaitan transformasi yang sedang gigih digerakkan parti dan kerajaan sejak tiga tahun ini.
   
Katanya, mereka perlu mengupas kejayaan yang dinikmati negara sejak tiga tahun lepas, sebagaimana yang dijanjikan selepas Umno melalui saat getir pada pilihan raya umum 2008, bukan untuk orang Melayu sahaja, tapi seluruh rakyat.
   
Hishammuddin berkata, anggota Umno perlu faham mengenai tanggungjawab yang dipikul bagi memastikan kestabilan, keselamatan, perpaduan dan juga masa depan negara, dapat dipertahan.
   
Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri berkata kementerian akan menubuhkan Tabung Bantuan Khusus untuk penduduk Gaza, yang kutipannya
akan disalurkan kepada Tabung Kecemasan Gaza.
   
Tabung Kecemasan Gaza dilancarkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini, sebagai Presiden Yayasan Keamanan Sedunia Perdana (PGPF).

Sementara itu mengulas Tabung Kemanusiaan Gaza Sinar Harian, yang dilancarkan semalam, Hishammuddin berkata, beliau mengalu-alukan usaha dan sumbangan tidak kira organisasi dan rakyat negara ini, tanpa kira agama dan kaum, bagi membantu rakyat Palestin.

Katanya, segala usaha itu perlu diadakan bagi membantu rakyat Palestin yang berhadapan dengan kekejaman Israel.

Pada sidang media hari ini, Hishammuddin juga menayangkan klip video dihasilkan Aman Malaysia sedekad yang lalu bagi membela penderitaan dan kesengsaraan dilalui rakyat Palestin.

Ketika itu, Hishamuddin merupakan Ketua Pemuda Umno dan Barisan Nasional.

Katanya, gambaran sedekad lalu, yang dirakamkan menerusi klip video itu, sama dengan situasi semasa.

"Saya mendapat gambaran setiap hari ini (dengan berada di kementerian ini)... kita boleh gambar-gambar situasi sekarang, kesan serangan setiap hari sekarang," kata beliau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...