Sabtu, 6 Oktober 2012

TERENGGANU BANGUNKAN LOGI BIOMETIONINA (BAHAN MAKANAN HAIWAN) PERTAMA DI DUNIA


Tidak hebatkah Terengganu di bidang pelaburan sehingga dua negara berkongsi ilmu dan teknologi membuka kilang dan hanya memilih Malaysia dan negeri Terengganu satu satu pilihannya untuk kilang pertama seumpamanya di dunia bagi penghasilan asid amino (untuk makanan haiwan ternakan) melalui bioteknologi.

Terengganu sebagai tapak bagi pembinaan loji biometionina pertama di dunia memberi dokongan kepada Arkema (syarikat dari negara Perancis untuk kimia), mengukuhkan kehadirannya di Malaysia di mana ia telah mempunyai pusat-pusat pengeluaran di Singapura, Vietnam, China dan Jepun. 

Projek bagi menghasilkan bahan makanan haiwan ternakan dirintis melalui usahasama CJ Cheiljedang Corporation dari Korea Selatan dan Arkema SA dari Perancis dengan pelaburan awal dianggarkan bernilai RM2 billion.

Manakala CJ CheilJedang Corp, South Korea’s adalah peneraju pengeluar produk berasaskan penapaian seperti asid amina makanan, monosodium glutamat dan nukleotida dengan mempunyai operasi pengeluaran dan perniagaan global di enam benua.

Gabungan Arkema syarikat kimia global dan peneraju pengeluar kimia Perancis dengan syarikat dari Korea Selatan di bumi Terengganu ini membuktikan bahawa Terengganu boleh!

Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak akan melakukan perasmian pecah tanah bagi projek itu esok. Tahniah pemimpin dan rakyat Terengganu.
Loji pengeluaran 80,000 tan metrik bio-metionina dan platform tiokimia itu akan dibina di atas tapak seluas 70 hektar tahun depan dan akan beroperasi pada 2013.

Ini akan menjadi pencapaian bagi industri bahan tambahan makanan global kerana bagi pertama kalinya, pengeluaran bio-metionina akan menyatukan kedua-dua bioteknologi canggih dan kimia gunaan. 

Bio-metionina adalah belerang asid amino yang banyak digunakan bagi makanan haiwan di Asia. 

Pemilihan Terengganu khususnya dan Malaysia amnya berbanding Thailand atau negara-negara lain di rantau ini adalah kerana insentif yang kompetitif yang ditawarkan oleh negara dan pengkhususan Pembangunan Koridor Wilayah Timur untuk petrokimia dan bahan kimia tulen.

Arkema merancang untuk membangunkan platform baru Asia untuk thio (kimia sebatian sulfur) pada masa akan datang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak itu menjangkakan projek dapat menjana kesan limpahan yang ketara dan menggalakkan aktiviti ekonomi baru seperti penjanaan wap menggunakan sumber diperbaharui.

Rakyat Terengganu juga gembira Perdana Menteri mutakhir ini setiap bulan menerima pelawaan bagi mengunjungi Terengganu Darul Iman.

Baru sahaja pada 6 September lalu berjumpa di perhimpunan yang melimpah 30 ribu rakyat Setiu dan Besut, esok 6 Oktober akan ke Kemaman pula merasmikan kilang berasaskan teknologi baru. Sebelum itu pada 9 Ogos telah pun datang berbuka puasa di Dun Tepoh dalam Parlimen Kuala Nerus dan daerah Kuala Terengganu. Februari lalu (3 Feb) telah pun datang ke Dun Batu Buruk, Ladang dan Rhu Rendang. 

Ini bermakna Terengganu, pemimpin dan rakyatnya amat dekat di hati Dato' Sri Mohd Najib.

Sumber:teganukita
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...