Rabu, 27 Ogos 2014

Ambang Merdeka !! Parti Islam Se-Malaysia tukar nama baru ?


Kalau diikutkan nama pun PARTI ISLAM SE-MALAYSIA, tapi kenapa bendera MALAYSIA satu pun tak ada dikibarkan sempena HARI KEMERDEKAAN KE 57??

Adakah semangat Kebencian serta semangat ANAK MALAYSIA sememangnya tidak ujud dijiwa setiap pemimpin serta pengikut PAS hingga ke saat ini ?

Pemimpin serta pengikut TAKSUB PAS perlu sedar, beranak-cucu, menimba ilmu serta memperolehi kesenangan dan kekayaan, hidup dalam keadaan keselesaan, semuanya di negara tercinta ini "MALAYSIA". Kenapa kita nak lupakan pulak?

Tapi kalau menaikkan bendera DAP (cina laknat) boleh pulak !!!


Elok jugalah jikalau nama Parti Islam Se-Malaysia ditukar kepada Parti Islam Se-Plastine lagi tepat dengan kibaran bendera yang GAH berlebih-lebih lagi menjelangnya sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia ke 57.

Hayatilah Sejarah "Parti Islam Se-Malaysia (Jawi: ڤرتي اسلام س-مليسيا, juga PAS) adalah sebuah parti pergerakan Islam di Malaysia yang dipimpin oleh Presiden parti, Datuk Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi bin Awang. PAS cuba mengimbangi perjuangan nasionalisme UMNO sebagai sebuah parti yang mendokong Islam.


Dengan tidak menafikan bahawa semangat perjuangan yang berteraskan kepada Islam di negara ini telahpun wujud semenjak tahun 1906 lagi, yang telah dibawa dan diperjuangkan oleh golongan pembaharuan atau reformasi Islam yang mendapat pendidikan di Timur Tengah (antaranya termasuklah Syed Sheikh al-Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin dan Haji Abbas Mohd. Taha) yang berpusat di SingapuraMelaka dan Pulau Pinang, PAS yang muncul pada tahun 1951 adalah atas kesedaran masyarakat Melayu (pada waktu itu) untuk melihat Agama Islam dapat ditegak dan didaulatkan di negara ini.

Pada peringkat awal penubuhannya, PAS dilihat sebagai sebuah parti Melayu yang memperjuangkan hal-ehwal Islam melebihi dari apa yang dilaksanakan oleh UMNO. Didokongi oleh para ilmuan agama, PAS adalah parti yang menjadi pilihan bagi orang-orang melayu yang berpendidikan agama.

Pun begitu setelah berlakunya Tragedi 13 Mei 1969, PAS telah menerima cadangan UMNO untuk bergabung didalam perikatan yang baru yang dinamakan sebagai Barisan Nasional (BN). PAS adalah diantara parti pengasas BN. Penglibatan PAS didalam BN berakhir dengan krisis darurat di Kelantan pada 1978. Akhirnya PAS mengambil keputusan untuk keluar dari BN.

Para penyokong PAS mengganggap bahawa UMNO telah mengkhianati mereka. Para penyokong UMNO pula berpendapat PAS telah tidak patuh pada ketetapan BN. Pun begitu, krisis dalaman PAS telah membawa kepada perpecahan PAS pada beberapa parti serpihan seperti Berjasa dan Hamim.  Rujuk Disini


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...