Selasa, 21 Oktober 2014

SIKAP EGO PENUNGGANG M/SIKAL KUASA TINGGI KETERLALUAN !!


Kadang-kadang bila berada dijalanraya, umpama jalanraya macam BAPAK DIA PUNYA (Klik) !!! 

PETALING JAYA: Untuk mengelakkan rasa mengantuk dan memiliki kemahiran pemanduan yang bagus sering digunakan sebagai alasan oleh penunggang motosikal berkuasa tinggi, apabila mereka melanggar had laju yang ditetapkan, kata Ketua Polis Trafik Bukit Aman, Asisten Komisioner DAtuk Mohd Fuad Abdul Latiff.

Bagaimanapun, alasan tersebut kini sudah tidak boleh digunakan lagi, hal ini kerana kerajaan telah menetapkan had laju untuk penunggang motosikal berkuasa tinggi.

"Kerajaan telah menetapkan had laju yang bersesuaian selepas menjalankan kajian terperinci mengenai kaitan faktor persekitaran dan keselamatan penunggang motosikal berkuasa tinggi ketika memandu. 
"Tiada alasan mengapa tidak harus mematuhinya, tidak betapa mahirnya penunggang berkenaan, mereka harus sentiasa berhati-hati," katanya ketika diminta mengulas mengenai kemalangan yang berlaku di KM26.5 Lebuh Raya Karak- Kuala Lumpur pada Ahad. 
Dalam kemalangan tersebut dua orang penunggang motosikal berkuasa tinggi meninggal dunia, sementara seorang lagi  dilaporkan cedera parah. 
Mohd Fuad berkata risiko untuk cedera atau terbunuh bagi mereka yang menunggang motosikal adalah dua kali ganda lebih tinggi berbanding mereka yang menaiki kenderaan lain. 
"Ini merupakan sebab utama mengapa penunggang motosikal perlu mematuhi had laju yang ditetapkan dan memandu secara berhemah. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...