Isnin, 24 April 2017

Zairil & Dyana Tunggu Apa? Buat Laporan Polis Dengan Segera

Zairil Khir Johari berkata gambar-gambar intim mencium dan minum yang baru itu adalah ‘palsu’.

Sebenarnya, Zairil Khir Johari dan Dyana Sofya sepatutnya menyaman saya dan lain-lain yang telah menyiarkan gambar-gambar itu dan kemudiannya membuat laporan polis. Biar polis siasat.

Dalam kejadian pertama pada Oktober 2014, kedua-duanya juga menafikan dan mengatakan gambar-gambar itu adalah palsu. Mereka mengadakan sidang akhbar di mana mereka sepatutnya membuat laporan polis tetapi kemudian membatalkan sidang akhbar itu.

Kemudian kedua-duanya tidak membuat sebarang laporan polis mengenai dua video “gyrating MP” beberapa bulan yang lalu.


Polis boleh melakukan forensik imej digital untuk menentukan sama ada ia adalah palsu atau tidak.


Tetapi jika polis mendapati gambar-gambar itu adalah benar maka mereka akan didapati bersalah kerana membuat laporan polis palsu yang boleh dihukum mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum (jika sabit kesalahan) dengan hukuman penjara tidak melebihi enam bulan atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Sebagai alternatif, mereka boleh membuat Akuan Berkanun berasingan bahawa gambar-gambar itu bukanlah mereka. Tetapi penalti di bawah Seksyen 193 Kanun Keseksaan kerana membuat akuan berkanun palsu adalah lebih berat dan membawa hukuman penjara tidak lebih daripada tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.


Sumber: KLIK DISINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...